فهرست مطالب

پژوهشنامه تاریخ، سیاست و رسانه
پیاپی 19 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمودرضا محمددوست صفحات 15-42

    در کنار فرهنگ و سیاست؛ مقوله ی راهبردی اقتصاد که بر آن ها نیز اثرگذار است؛ از چنان اهمیتی برخوردار است که هرگونه طرح‌ریزی در باب استمرار حیات اجتماعی بدون در نظر گرفتن آن، ناقص خواهد بود. بازشناسی تحلیلی تاریخ اجتماعی شیعیان، نشانگر ظلم تاریخی، تبعیض آشکار و پنهان حاکمیت بر علیه منافع اقتصادی این اقلیت تاثیرگذار در جامعه اسلامی خصوصا در دوران حضور رهبران معصوم شان می باشد. به گونه ای که منع از فعالیت در عرصه های سیاسی، فرهنگی و خصوصا اقتصادی، باعث فشار شدید بر شیعیان گردید و آن ها را در انزوای اجتماعی، سلب فرصت های برابر رشد و تحمیل خسارات عظیم اقتصادی قرار داد. تا حدی که عملا تبدیل به شهروندان درجه دوم گردیدند. تبیین حیات اقتصادی شیعیان، علاوه بر اثبات جایگاه و استقلال اقتصادی شیعه می تواند کمک شایانی به شناخت بیشتر زندگی اقتصادی و اجتماعی شیعیان و الگوگیری از سیره اقتصادی رهبران ایشان باشد.

    کلیدواژگان: تشیع، اسلام، اقتصاد اسلامی، امام معصوم علیه السلام
  • زهره دهقان پور صفحات 43-64

    مساله پژوهش حاضر تاثیر ولیعهدی و هجرت امام رضا علیه السلام بر مفهوم و مصداق اهل بیت علیهم السلام نزد ایرانیان است. سوال مطرح در این پژوهش آن است که «آیا می توان تفاوتی بین مفهوم و مصداق اهل بیت نزد ایرانیان در دوره اموی با عباسی و به ویژه از بعد ماجرای ولیعهدی قایل شد؟».ایرانیان از ابتدای آشنایی با اسلام علاقمند به خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله بودند و شواهد و قراین بسیاری دال بر این ادعا وجود دارد اما به نظر می رسد تفکیکی بین فرزندان پیامبر صلی الله علیه و آله و دیگر بنی هاشم قایل نبودند. از این رو می توان تفاوت هایی بین مفهوم و مصداق اهل بیت علیهم السلام نزد ایرانیان در دو دوره ی امویان و عباسیان و به ویژه بعد از حضور امام رضاعلیه السلام در ایران قایل شد. با حضور امام رضاعلیه السلام در ایران و فراهم شدن زمینه برای برپایی جلسات مناظره و بحث و نظر و به ویژه از مسیر گفتمان امامت؛ زمینه معرفی اهل بیت علیهم السلام به ایرانیان مهیا گردید. عدم وجود پژوهشی مستقل در این زمینه؛ ضرورت و اهمیت طرح این پژوهش را بیش تر مشخص می کند. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی – تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای و با استفاده از منابع دست اول اسلامی و شیعی و مآخذ متعدد است.

    کلیدواژگان: ولیعهدی، امام رضا علیه السلام، مفهوم و مصداق، اهل بیت علیهم السلام، گفتمان امامت، ایران
  • علی جان مرادی جو صفحات 65-96

    بررسی عوامل سیاسی اقتدار در حکومت اسلامی به‌عنوان یک راهبرد موثر در اعتلای جوامع اسلامی جهت نیل به قله‌های عزت و اقتدار مطرح می‌باشد. در این پژوهش عوامل اقتدار در حوزه سیاسی موردتوجه قرار می‌گیرند. در این حوزه، عوامل اقتدار در حوزه‌های سیره حکومتی، رهبری مقتدر، اصول حکومت اسلامی، شایسته‌سالاری، بازرسی، تشویق و تنبیه و جهاد بررسی شده‌اند. وجود رهبری مقتدر و عدالت‌پیشه برای تحقق و احیای اصول حکومت اسلامی و به سامان رساندن مشکلات جامعه و مدیرانی شایسته به همراهی مردمان بصیر و شهادت‌طلب و تمسک عملی به آموزه‌های قرآن، پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و اهل‌بیتعلیهم السلام، در رسیدن به اقتدار در حکومت اسلامی ضروری است. هدف این پژوهش تعیین عوامل سیاسی اقتدار در حکومت اسلامی با تاکید بر رهنمودهای امام علیعلیه السلام در نهج‌البلاغه است و روش تحقیق این پژوهش، توصیفی- تحلیلی می‌باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می‌دهد که علاوه بر نقشی که هر یک از عوامل سیاسی اقتدار هم چون وجود رهبری مقتدر، احیای اصول حکومت اسلامی، رعایت اعتدال، امنیت و عدالت بر جوامع دارد؛ مجموع این عوامل همگی در اعتلای اقتدار حکومت اسلامی موثر می‌باشند.

    کلیدواژگان: جنبش اصلاح دینی، مارتین لوتر، پروتستان، پاپ، انگلستان، کلیسای ملی
  • فرج الله احمدی *، آروین قائمیان صفحات 97-116

    با خروج نیروهای انگلیسی از خلیج فارس و با ایجاد یک آرایش نظامی و سیاسی نوین در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی، مناسبات ایران و عمان در ابعاد سیاسی و نظامی، وارد فصل جدیدی شد. مسیله ی جنبش ظفار در عمان، نمونه‌ای از این مناسبات را نمایان ساخت؛ به گونه‌ای که بر اساس دکترین نیکسون، مقرر شد که ایران در حوزه خلیج فارس، به عنوان یک ژاندارم نظامی شناخته شود که وظیفه آن، سرکوب هرگونه جنبش کمونیستی بود. با شکل‌گیری جنبش ظفار، نیروهای نظامی ایران به عمان اعزام شده و نقش مهمی در خاموش‌کردن این شورش کمونیستی ایفا کردند. واکاوی جنبش ظفار در عمان و نقش ایران در آن، تاکنون در پژوهش‌های متعددی مورد بررسی قرار گرفته است؛ با این حال جنبه نوآورانه پژوهش ما، واکاوی ابعاد مختلف این جنبش و نقش نظامی ایران در آن، بر مبنای مجموعه اسناد محرمانه وزارت امور خارجه بریتانیا است. سوال پژوهش پیش‌رو این است که نگاه کشورهای حوزه خلیج فارس در قبال دخالت نظامی ایران در عمان برای سرکوب جنبش ظفار، چگونه بوده است؟ برای پاسخگویی به این سوال، پژوهش پیش‌رو با شیوه گردآوری داده‌ها از طریق اسناد محرمانه وزارت امور خارجه بریتانیا، سامان یافته است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که کشورهای حوزه خلیج فارس، حضور نظامی ایران در عمان را به مثابه تلاش ایران برای نفوذ در نواحی جنوبی خلیج‌فارس تلقی کرده و نسبت به این دخالت، نگاهی بدبینانه داشتند.

    کلیدواژگان: ایران، عمان، کشورهای حوزه خلیج فارس، جنش ظفار، اسناد وزارت خارجه بریتانیا
  • علی دهپرور *، مرتضی اشرافی، حسن بافرانی صفحات 117-144

    با توجه به ادبیات موجود در این زمینه عوامل موثر بر راهکارهای ارتقاء مسیولیت اجتماعی در ادارات شهر دستجرد شناسایی و سپس با استفاده از روش دلفی چهار مرحله ای، توزیع پرسشنامه به صورت حضوری در بخش کیفی خبرگان و مدیران ارشد ادارات شهر دستجرد، و در بخش کمی کارشناسان اجرایی و کارکنان عالی رتبه ادارات شهر دستجرد انجام گردید در دور اول عوامل موثر بر راهکارهای ارتقاء مسیولیت اجتماعی در ادارات شهر دستجرد که از پژوهش های پیشین استخراج شده بودند، برای تعیین میزان اهمیت آن ها در اختیار اعضا قرار گرفت. علاوه بر این، از آنان خواسته شد که ایده های خود را در مورد عواملی که در این لیست نیستند ارایه کنند. در تحقیق حاضر برای تعیین پایایی پرسشنامه اول (خبرگان) از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که میزان آن 0.879 بدست آمد که با توجه به این که این مقدار از 7/0 بیشتر شده است بنابراین پرسشنامه اول از پایایی قابل قبول برخوردار است. همچنین در پرسشنامه دوم به علت استفاده از آزمون t برای تحلیل داده‌ها باید نرخ ناسازگاری به ‌دست آمده از این تکنیک به ‌عنوان مبنای کار جهت صحت پایایی پرسش‌نامه که برمبنای مقایسات زوجی طراحی شده است، قرار گیرد که باتوجه به نرخ ناسازگاری بدست آمده پایایی پرسشنامه اثبات گردید. پس از جمع آوری پرسشنامه های توزیع ‌شده و تجزیه‌وتحلیل این داده ها اولویت‌بندی شاخص های شناسایی‌شده بدین شرح شد: اصول تجارت دارای بیشترین اولویت، مسولیت همگانی دارای اولویت دوم و معیار نظام اخلاقی دارای اولویت سوم می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت همگانی، اصول تجارت، نظام اخلاقی، مسئولیت اجتماعی، ادارات شهر دستجرد
  • مهرداد احمدی، محسن جاجرمی زاده، محمدباقر بندگانی * صفحات 145-170

    این مقاله گامی است در جهت ارایه خدمات سازمان های دولتی از بستر رسانه های اجتماعی و سنجش تاثیر آن در رضایتمندی شهروندان؛ سازمان حمل و نقل ریلی، به عنوان سازمان خدماتی زیر مجموعه شهرداری؛ همواره در راستای بهتر اداره کردن امور، به دنبال تحقق توقعات و نیازهای مسافران خود می باشد. رسانه های اجتماعی با تسهیل ارتباط با شهروندان و افزایش سرعت و اثر بخشی آن، زمینه بهبود عملکرد و نوآوری در ارایه خدمات و هم چنین کسب بیش تر رضایتمندی را فراهم می کنند؛ چراکه رمز موفقیت هر سازمان دولتی و خصوصی، جلب رضایت و بدست آوردن اطمینان شهروندان و مشتریان، به عنوان یک عامل کلیدی است. در این پژوهش که از نوع پیمایشی کاربردی می باشد، برخی از متغیرهای عامل که باعث استفاده مضاعف شهروندان از خدمات رسانه های اجتماعی شده است مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و هم چنین انتظارات شهروندان از قطار شهری شیراز شناسایی و اولویت بندی شده و تاثیر رسانه های اجتماعی در رضایتمندی آنان سنجیده شده است. به-همین منظور با انتخاب شهروندان شیراز، بعنوان جامعه آماری و حجم نمونه که شامل 384 نفر از مسافران استفاده کننده از مترو می باشند و با تحقیقات کتابخانه ای و پخش پرسشنامه و با استفاده از روش های آماری مستدل به تحلیل و بررسی نتایج حاصله پرداختیم و به وجود رابطه مستقیم، بین متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش پی بردیم. نتایج حاصله نشان می دهد که شناخت و برآوردن انتظارات شهروندان و هم چنین استفاده، افزایش کیفیت، گستردگی و به روز بودن خدمات رسانه های اجتماعی قطار شهری از نیازهای مبرم شهروندان می باشد و در رضایتمندی شهروندان موثر است.

    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، رسانه های اجتماعی، رضایتمندی، انتظارات شهروندان
|
  • Mahmoudreza Mohammaddoost Pages 15-42

    Along with culture and politics; the strategic category of the economy that also affects them; It is of such importance that any planning for the continuation of social life without considering it will be incomplete. Analytical recognition of the social history of Shiites shows the historical oppression, the open and hidden discrimination of the government against the economic interests of this influential minority in the Islamic society, especially during the presence of their innocent leaders. In such a way that the prohibition of activities in the political, cultural and especially economic fields caused severe pressure on the Shiites and put them in social isolation, depriving them of equal opportunities for growth and imposing huge economic losses. To the extent that they practically became second-class citizens. Explaining the economic life of Shias, in addition to proving the status and economic independence of Shias, can be a great help to know more about the economic and social life of Shias and to model the economic life of their leaders.

    Keywords: Shiism, Islam, Islamic economy, Imam Masoom (peace be upon him)
  • Zohreh Dehghanpour Pages 43-64

    The issue of the present study is the effect of the crown prince and the emigration of Imam Rida (as) on the concept and example of Ahl Al-Bayt among Iranians. The question raised in this study is "Is it possible to differentiate between the concept and example of Ahl Al-Bayt among Iranians in the Umayyad period with the Abbasids, and especially in terms of the Crown Prince?". From the beginning of their acquaintance with Islam, the Iranians were interested in the family of the Prophet, and there is a lot of evidence to support this claim, but it seems that they did not make a special distinction between the children of the Prophet and the other Bani Hashim. Therefore, differences can be made between the concept and example of Ahl Al-Bayt among Iranians in the two periods of Umayyad and Abbasids, and especially after the presence of Imam Reza in Iran. With the presence of Imam Rida (as) in Iran and providing the ground for holding debates and discussions, especially through the discourse of the Imamate; The ground was prepared for introducing the Ahl Al-Bayt to the Iranians and distinguishing between the real Ahl Al-Bayt. Lack of independent research in this field; Highlights the necessity and importance of this research design. The research method in this research is descriptive-analytical and the method of collecting information is library and First-hand Islamic and Shiite sources and numerous sources have been used.

    Keywords: Crown prince, Imam Rida (as), Ahl Al-Bayt, Imamate discourse, Iran
  • Alijan Moradi Joo Pages 65-96

    Examining the political factors of authority in Islamic government is considered as an effective strategy in elevating Islamic societies to achieve the peaks of dignity and authority. In this study, the factors of authority in the political field are considered. In this area, the factors of authority in the areas of governance, powerful leadership, principles of Islamic government, meritocracy, inspection, encouragement and punishment, and jihad have been studied. Existence of a powerful and just leadership to realize and revive the principles of Islamic government and to solve the problems of society and worthy managers along with insightful and martyrdom-seeking people and practical adherence to the teachings of the Qur'an, the Prophet of Islam and the Ahlbayt (AS), is essential to achieve authority in Islamic government. Is. The purpose of this study is to determine the political factors of authority in the Islamic government by emphasizing the guidelines of Imam Ali (AS) in Nahjalbalaghah and the research method of this research is descriptive-analytical. The results of this study show that in addition to the role that each of the political factors of authority such as the existence of a powerful leadership, the revival of the principles of Islamic government, observance of moderation, security and justice in societies; All these factors are effective in elevating the authority of the Islamic government.

    Keywords: authority, Nahjalbalaghah, Imam Ali (AS), political factors of authority, moderation, justice
  • Faraj Allah Ahmadi*, Arvin Qaemian Pages 97-116

    With the withdrawal of the British forces from the Persian Gulf and the creation of a new military and political arrangement at the regional and international level, the relations between Iran and Oman entered a new chapter in the political and military dimensions. The issue of the Dhofar movement in Oman showed an example of these relationships; According to the Nixon doctrine, it was decided that Iran should be recognized as a military gendarmerie in the Persian Gulf region, whose duty was to suppress any communist movement. With the formation of the Zafar movement, Iranian military forces were sent to Oman and played an important role in suppressing this communist rebellion. The analysis of the Dhofar movement in Oman and the role of Iran in it have been examined in several studies so far; However, the innovative aspect of our research is the analysis of different dimensions of this movement and Iran's military role in it, based on the collection of confidential documents of the British Ministry of Foreign Affairs. The question of the upcoming research is, what was the attitude of the Persian Gulf countries towards Iran's military intervention in Oman to suppress the Dhofar movement? To answer this question, the upcoming research is organized by collecting data through confidential documents of the British Ministry of Foreign Affairs. The findings of this research show that the countries of the Persian Gulf considered Iran's military presence in Oman as Iran's attempt to influence the southern regions of the Persian Gulf and had a pessimistic view of this intervention.

    Keywords: Morality, Freedom, Saa Sadr, Civil Society, Legalism, Party
  • Ali Dehparour*, Morteza Ashrafi, Hassan Bafrani Pages 117-144

    The purpose of this research was to investigate and explain the strategies and solutions for promoting social responsibility in Dastjard offices of Qom. This research is descriptive-survey in terms of practical purpose and method. The statistical population in the qualitative part was experts and senior managers of Dastjard city offices, and in the quantitative part, executive experts and high-ranking employees of Dastjard city offices. First, according to the existing literature in this field, the effective factors on the strategies for promoting social responsibility in Dastjard city offices were identified, and then, using the four-step Delphi method, the questionnaire was distributed in person. In the first round, the factors influencing the strategies for promoting social responsibility were identified. In the offices of Dastjard city, which were extracted from previous researches, they were provided to the members to determine their importance. In addition, they were asked to provide their ideas about factors that are not on this list. In this research, to determine the reliability of the first questionnaire (experts), Cronbach's alpha method was used, and its value was 0.879, which is more than 0.7, so the first questionnaire has acceptable reliability. Also, in the second questionnaire, due to the use of t-test for data analysis, the inconsistency rate obtained from this technique should be used as the basis for the reliability of the questionnaire, which is designed based on pairwise comparisons. It was proved. After collecting the distributed questionnaires and analyzing these data, the prioritization of the identified indicators was described as follows: business principles have the highest priority. Everyone's responsibility has the second priority. The criterion of moral system has the third priority.

    Keywords: public responsibility, principles of business, moral system, social responsibility, Dastjard city administrations
  • Mehrdad Ahmadi, Mohsen Jajarmizadeh, MohammadBagher Bandegani * Pages 145-170

    This study is a step towards providing services to government organizations through social media and measuring its impact on citizen satisfaction. Rail Transport Organization, as a service organization under the municipality, always in order to better manage affairs, seeks to meet the expectations and needs of its passengers. By facilitating communication with citizens and increasing its speed and effectiveness, social media provides the basis for improving performance and innovation in service delivery, as well as gaining more satisfaction, Because the key to the success of any public and private organization is to satisfy and gain the trust of citizens and customers, as a key factor. In this research, which is a kind of applied survey, we found some factors that cause citizens to double use of Analyze and review social media services, as well as identify and prioritize citizens' expectations of the Shiraz city train, and assess the impact of social media on their satisfaction. For this purpose, by selecting the citizens of Shiraz, as a statistical population and sample size, which includes 384 passengers using the subway, and by library research and distribution of questionnaires and using reasoned statistical methods (regression and correlation) to analyze and review the results The results show that there is a direct relationship between independent and dependent variables of the research. The results show that recognizing and meeting the expectations of citizens as well as using, increasing the quality, scope and up-to-dateness of social media services is an urgent need of citizens. And is effective in citizens' satisfaction.

    Keywords: Media Literacy, Social media, Satisfaction, Citizens Expectations